måndag 26 maj 2014

Den europeiska baksmällan

Ett dygn har gått sedan resultatet av 2014 års EU-parlamentsval droppades i direktsändning i SVT. Ett dygn med reaktioner på och analyser av ett val där de främlingsfientliga krafterna, de högerextrema och i vissa fall rent nazistiska falangerna tog stormkliv framåt. Jag såg i stort sett hela SVT:s valvaka och sög som vanligt in så mycket jag kunde av känslan av att vara med om något historiskt exakt just där och då.

Mest slående idag är insikten om hur svår den intoleranta vågen tycks vara att stoppa. I Sverige har vi testat det mesta mot vårt Sverigedemokraterna. Överröstat deras torgmöten, vänt dem ryggen eller avkrävt tydliga svar i allehanda debatter. Innan dess förväntat oss att läckningen av en sinnessjuk järnrörsvideo eller ett reportage i P1 med tillhörande infiltration av partiet skulle sänka deras popularitet. Men effekten verkar bara ha blivit den motsatta; procentenheterna och mandaten fortsätter trilla in med oförminskad styrka.

De största misstagen i motståndet begicks långt innan Sverigedemokraterna plockade så här många betydande poäng. Fortfarande idag undviker de övriga etablerade partierna att nyansera debatten om migrationspolitiken, att erkänna utmaningarna och svårigheterna som de facto kommer med de ökade flyktingströmmarna. Men kardinalfelet var förstås att medan partiet fortfarande var upcoming försöka bemöta det med tystnad och ignorans. Detta var att spela Sverigedemokraterna helt i händerna, ett parti som oerhört skickligt intar martyrrollen och utnyttjar den till fullo.

Med detta i minne var det extra märkligt och störande att höra Mona Sahlin försöka dämpa betydelsen av de starka högervindarna i Europa under valnatten. Medan Birgitta Ohlsson vid hennes sida tydligt uttryckte oro över utvecklingen försökte Sahlin peka på att slutresultatet kanske istället skulle ge vänstern och antirasismen den starkaste rösten. En förhoppning så god som någon förstås, men den fick eller får dessvärre inte de faktiska bruna framgångarna i EU-valet 2014 att försvinna.

Här behövs nu nya samlade krafttag och strategier för att övervinna intoleransen och hatet, i Sverige och Europa. Återigen, debatten kring migrationspolitiken behöver fler färgtoner – våga belysa bristerna och problemen utan att för den sakens skull på något sätt överge grundtanken att en flyende medmänniska från krig, svält och nöd ska tas om hand, ges beskydd och ett värdigt liv. Vägra extremrösterna sista ordet! Bekämpa de enkla och obarmhärtiga lösningarna! Förvandla vi och dom till ett vi som aldrig tvekar att vara varandras stöd!