söndag 18 mars 2012

The return of Slagsmålsklubben

Jorå, det finns uppenbarligen en musikalisk framtid även efter Melodifestivalen. I onsdags släppte nämligen Sveriges finaste Slagsmålsklubben sin nya singel ”Jake blood” med tillhörande video, och albumet ”The garage” är utlovat senare i vår. Under vintern har jag införskaffat bandets tre tidigare officiella album ”Den svenske disco”, ”Sagan om konungens årsinskomst” och ”Boss for leader” och som ni vet är jag svårt såld på det mesta de här snubbarna företar sig framför syntar, laptops och mixerbord.

Hur funkar då nya singeln? Ja, vid en första lyssning slås man av hur mörkt och hårt det låter. Nog för att bandet visade upp en tyngre sida redan med 2007 års ”Sponsored by destiny”, men här är det mer The Knife-vibbar än någonsin tidigare. Något som förstås förstärks av videon vars stjärngosseklädda slagsmålsmedlemmar i svart trollskog känns som en ganska träffsäker passning till estetiken hos just The Knife.

”Jake blood” växer några snäpp för varje lyssning – precis som all musik med högt bäst-före-datum gör. Nyanserna i ljudbilden träder fram, och även om låten än så länge inte placerat sig i toppskiktet på min playlist så är potentialen till blivande dansgolvsfavvis ändå klart påtaglig.

Slagsmålsklubben är klara för ett gäng festivaler i Europa under våren, och listan över bokningar lär växa parallellt med skivsläpp och P3-snurr. Det går alltså redan nu att se fram emot en lång och dansant sommar!