fredag 27 december 2013

2013, del 2: Pussy Riot, Edward Snowden och Tetiana Tjornovil

I skrivande stund vårdas den ukrainska journalisten Tetiana Tjornovil för skador efter en brutal misshandel under julnatten. Tjornovil hade dessförinnan publicerat en kritisk artikel rörande inkrikesminister Vitalij Zachartjenko och alltså sällat till sig den skara i Kiev som ihärdigt demonstrerar mot den sittande regeringen i Ukraina.

Ungefär samtidigt sände brittisk TV ett alternativt jultal av Edward Snowden. Med passningar till George Orwells ”1984” förutspådde Snowden att nästa generation inte kommer veta vad integritet eller privatliv är. En oundviklig konsekvens, menar han, av den omfattande massövervakning han gick ut och avslöjade under 2013. Talet var förstås bandat i Ryssland där Snowden för närvarande har asyl, jagad av sin forna amerikanska arbetsgivare NSA.

Och så dessutom i samma veva frigavs punkbandet Pussy Riot från fängelset i Ryssland, efter att ha suttit inlåsta sedan 2012 för sin protest mot maktbanden mellan president Putin och den rysk-ortodoxa kyrkan. En mycket välkommen benådning, om än i praktiken bara politisk kosmetika enligt bandets taleskvinna Nadezja Tolokonnikova. Det var enbart för att snygga upp Rysslands fasad inför vinter-OS i Sotji som president Putin frigav Pussy Riot tillsammans med Greenpeace-aktivister och andra, menar hon.

För dessa tre profiler från 2013 handlar yttrandefriheten ytterst om liv och död. De verkar i samhällen som utåt sett vill framstå som öppna men som i de nämnda fallen visar på något helt motsatt. Här hemma fortsatte under året journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson att hålla det löfte de givit sina forna medfångar i Etiopien – att berätta för omvärlden om vad de sett och vad som fortfarande pågår där.

Förutom att inspireras av personernas mod och kurage hoppas jag att vi i Sverige också kan känna oss mer tacksamma för det samhälle vi har, för att vi kan uttrycka åsikter enskilt eller samordnat utan att riskera övergrepp från dem vi satt att leda landet. De kraftfulla debattinlägg eller hårda satirer mot makteliten som vi tillåts publicera här är för journalister i många andra länder bara en fantasi. Hur klyschigt det än må låta finns det all anledning att vara stolt över yttrandefriheten, och att hela tiden verka aktivt för dess bevarande.