söndag 29 december 2013

2013, del 4: Musikhjälpen

Musikhjälpen kom och gick även i år. Som en kär gammal vän som kommer på besök varje december och stannar en vecka. Programmet är svårt att slita sig från, som tittare och/eller lyssnare vänjer man sig snabbt vid att ha trion i glasburen som sällskap när som helst på dygnet. Till frukosten innan arbetsdagen börjar, på kvällen före läggdags eller varför inte mitt i natten om man skulle vakna och ha svårt att somna om. I årets programledartrojka var Kodjo Akolor veteranen med rutin och exakthet men även Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare växte stadigt med uppgiften under veckan.

I kölvattnet av årets upplaga uppstod även en mindre debatt eller åtminstone socialmedial snackis när självaste Jimpa Åkesson auktionerade ut en golfrunda med sig själv. I jämn takt med den snabbt stigande budgivningen forsade så kommentarerna in på Musikhjälpens facebook-sida. Någon deklarerade att han vägrade betala på de övriga auktioner han lagt bud på så länge Åkessons auktion tillåts ligga kvar, andra välkomnade Åkessons bidrag medan ytterligare några stämplade honom som hycklare.

Debattens kärna handlade förstås om huruvida det var moraliskt försvarbart av Musikhjälpen att alls ge utrymme åt Sverigedemokraternas frontfigur. Redaktionen själva försökte ge direktsvar på de mest sakliga inläggen och pekade hela tiden på sitt public service-uppdrag. Jimmy Åkesson måste ha samma möjlighet som vilken annan folkvald partiledare som helst – eller som vilken annan samhällsmedborgare som helst – att auktionera ut något för Musikhjälpens räkning, så länge det inte rör sig om att sprida politisk propaganda, menade man.

Vilket förstås är en helt korrekt inställning. Jag stöder helt Musikhjälpens hållning här, lika mycket som jag tar avstånd från Sverigedemokraternas och Jimmy Åkessons. Och det bästa av allt: Auktionen slutade på 47.600 pix och vanns av artisten Navid Modiri, som vill använda golfrundan till att helt enkelt snacka med Jimmy Åkesson under ordnade former. ”Jag tror på att få människor att mötas utan agendan att någon ska vinna, i samtal där man faktiskt lyssnar på varandra. Jag tror att främlingsfientlighet föds ur främlingsskap, som kan komma från flera håll” som Modiri själv sa i en intervju med SVT efter avslutad budgivning.

Slutet på den lilla delhistorien blev alltså trumfartat, precis som Musikhjälpens insamling i stort. Slutsumman landade på 28 426 046 insamlade kronor till projekt som ska hjälpa kvinnor i underutvecklade länder att överleva sin graviditet och förlossning. Musikhjälpen-veckan blev även i år en av de mest hoppingivande och engagerande.