onsdag 5 november 2014

Kurt Olsson-boxen, del 1 av 3

Det mest logiska att skriva om i dagsläget är naturligtvis Kurt Olsson-boxen. Ironi åsido, jag är just nu inne i en andra genomtittning av den DVD-box som släpptes hösten 2011 och som jag fick i julklapp av mina föräldrar samma år. Det är en fascinerande resa som jag inte kommit mig för att skriva om förrän nu.

För att börja på det personliga planet: Kurt Olsson är en obestridlig del av min barndom. Om detta skrev jag kort i november 2011 i samband med att ”Kurtans” upphovsman Lasse Brandeby avled endast 66 år gammal. Men det finns mer att ösa ur de minnena. TV i allmänhet och SVT i synnerhet hade fortfarande en unik genomslagskraft 1987 när ”Kurt Olssons television” hade premiär. Jag såg först programmets trailers och hörde kort därefter snacket på skolgården vilket fick mig att vilja titta själv.

Med tiden blev jag och en av mina kusiner stenhårt sålda, kanske inte direkt efter första vändan med ”Kurt Olssons television” men eftersom SVT mellan 1987 och 1990 sände en Kurt Olsson-relaterad produktion per år fanns alla chanser att absorberas djupt av detta universum. Scenshowen ”Fådda blommor” 1988 var ett måste redan från start och med ”Kurt Olssons sommartelevision” 1989 nåddes någon form av peak. De sex avsnitten bandades och vevades i oändlighet på kusinernas nyinköpta video. Vi kunde omöjligt få nog.

Redan 1990 började dock en klar mättnad kännas av. Biofilmen ”Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mej själv” siktade för högt, och ”Kurt Olssons julkalender” samma år verkade för första gången dela min tidigare ganska Kurtan-vurmande närhet – kompisar, föräldrar, släkt, grannar – i olika läger. Filmen hade sina lysande stunder men var mest en märklig besvikelse. Julkalendern passerade utan att lämna några klassiska ögonblick efter sig. 1997 sändes ”Hemma hos Olssons”, kanske som ett försök att ta Kurt Olsson in i 90-talet, men glansdagarna var obönhörligt förbi.

Det hindrade dock inte Kurt Olsson från att dyka upp i otippade sammanhang även under 2000-talet. Men nu fanns ingen humor kvar att leverera. Det fanns snarast något mycket tragiskt, nästan ovärdigt i att se Lasse Brandeby pliktskyldigt kränga på sig den en gång succéskapande kostymen och plocka krampaktiga poäng på gamla meriter. Han hade begåvning nog att kunna ge sin figur ett bättre öde än så.

Men Kurtans sena 80-tal är fortfarande en guldålder i svensk humor och TV-historia, om än sedd med lite andra ögon av mig så här omkring 25 år senare. Den här texten blev ett intro, i nästa ger jag mig i kast med själva DVD-boxen.