fredag 5 december 2014

Den andra chansen

Ärade riksdagsledamöter. Ärade moderater, socialdemokrater, folkpartister, vänsterpartister, kristdemokrater, centerpartister och miljöpartister. Ni har chansen nu. Ni går in i en ny, extra valrörelse och har därmed fått en andra chans vid handen. Jag hoppas vid Gud att ni tar den.

Det parti ni inte vill samarbeta eller samtala med manar Sveriges folk att se den 22 mars 2015 som en folkomröstning om invandring. För eller emot. Det är uppenbart att detta måste bemötas, och det är det här den andra chansen handlar om.

Det är inget nytt att Sverigedemokraterna har tagit licens på ämnet och debatten. Tacka tusan för det när det inte är någon som bemödar sig med att plocka sönder eller ens röra vid deras argument. Det är lättare att på reflex stämpla partiets talesmän (oftast är de män) med bruna ismer, gå ner från talarstolen och sprita händerna efteråt.

Men det kommer inte att funka en gång till. Det retoriska undvikandet kommer bara att driva fler missnöjesröster ner i valurnorna och då har ni problem i kammaren på riktigt. Jag hör och läser det i debatter överallt. Sveriges tredje största parti tillåts vinna varenda match på walk over. När någon från motståndarsidan trots allt försöker diskutera de faktiska argumenten anklagas de för att gå Sverigedemokraternans ärenden. Vi kan inte ha det så här.

Jag kan lova er att flertalet av de röster jag själv lyssnat till i fikarummet sedan i onsdags kommer från människor som aldrig röstat på Sverigedemokraterna. Som aldrig gjort och aldrig kommer att göra. Men de efterlyser en ärlig och öppen migrationsdebatt som i förlängningen kommer att fasa ut Sverigedemokraternas roll och plats. Eller som Birger Schlaug sa i SVT:s soffa i morse: ”Man måste också visa att här finns de här problemen, här finns de här svårigheterna och dem måste man stå för, annars blir det inte trovärdigt. Men fördelarna är större än problemen. Det är det man måste visa.”

Och ärade riksdagsledamöter, kom upp ur era inbördes skyttegravar! Skyffla igen skiten med matjord och plöj upp ett grönskande potatisland över resterna. Rör vid den brännande frågan. Gör vad som helst, bara inte samma misstag en gång till. Det här är er andra chans, och jag hoppas vid Gud och för Sveriges skull att ni tar den.