måndag 7 juli 2014

Almetalen

Almedalsveckan är över, och med olika nivå av engagemang såg jag ändå samtliga partiledares tal på TV. Här några korta, extremt grundlodande reflektioner. Höga betyg och ryggdunkningar här är inte automatiskt synonymt med att jag diggar innehållet i snacken.

Steffe Löfvén, Socialdemokraterna
Slogan: ”Ett bättre Sverige. För alla.”
Lite halvtråkigt men ändå matigt tal. Grabben öppnade en dörr för blocköverskridande samarbeten och markerade mot ”blockprestige” vilket kändes sympatiskt enligt min mening. Förvånade/impade även lite genom att avrunda med ett Dietrick Bonhoeffer-citat.

Gurra Hägglund, Kristdemokraterna
Slogan: ”Familjens röst.”
Satsade stenhårt på ”humor”, bl.a med en ambitiös liten saga som drällde av mer eller mindre krystade ordvitsar riktade mot den rödgröna koalitionen. Blev pinsamt rätt snabbt, mest pga av att det kändes så inrepeterat att potentialen till tajming försvann. Den här mannen kan absolut vara rolig, men då alltid spontant.

Jimpa Åkesson, Sverigedemokraterna
Slogan: ”Vi är på riktigt.”
Se tidigare inlägg. Frågan är vilket som var sämst – Jimpas oneliners eller hans publiks humor?

Åsa Romson, Miljöpartiet
Slogan: ”Dags för en varmare politik.”
Veckans stora besvikelse tyvärr. Tempot i snacket var sådär, och det flirtades hårt med FI:s potentiella väljare på ett sätt som kändes populistiskt till slut. Jag känner ett större förtroende för Gurra Fridolin vilket dock absolut inte betyder att jag dissar kvinnliga partiledare (läs språkrör) rakt av. Tomrummet efter Maria Wetterstrand har inte varit lätt att fylla.

Fredda Reinfeldt, Moderaterna
Slogan: ”250.000 nya jobb är bara början.”
Rent verbalt veckans kung. Grabben är enormt skicklig i käften och lätt att lyssna på. Men det var nog aldrig hans mening att det skulle uppstå lite Percy Nilegård-minnande humor emellanåt.

Jonta Sjöstedt, Vänsterpartiet
Slogan: ”Inte till salu.”
Raka rör och lättlyssnat. Kändes rätt trygg och övertygande på så vis. (Han gled dock alldeles för mycket på frågorna om kopplingarna till den autonoma vänstern i ”Debatt” efteråt.)

Jan Björklund, Folkpartiet
Slogan: ”Feminism utan socialism.”
Enda verkliga konkurrenten till Freddas uppvisning, enbart grundat på att uppväxten i textildistrikten utanför Borås fortfarande ger Björklund ett dialektalt övertag som är monumentalt. Vilket man givetvis inte tycker om man är från Bromölla, Vilhelmina eller Hammarby sjöstad.

Annie Lööf, Centern
Slogan: ”Närodlad politik.”
Rätt impande måste jag säga. Vass och engagerad, även om det var för oprecisa löften emellanåt. Några kassa personangrepp men det var hon ju inte ensam om under den här veckan. Om jag själv skulle starta parti vore det inskrivet i manifestet att man måste presentera sin egen politik i första hand.