fredag 18 juli 2014

True Detective

Just det ja, jag har ju sett TV-serien True Detective också. Efter all hype från vänner och arbetskamrater köpte jag loss den liraren på DVD – och kan härmed sälla mig till hyllningskörerna. Det är en svinbra serie som jag bara ska omnämna i korta ordalag för att inte spoila något för er.

Storyn är extremt kortfattat att ett par snutar utreder ett bisarrt mordfall i den amerikanska södern i mitten av 90-talet. Men det hoppas även över till nutid med jämna mellanrum, och varför kommer ni fatta när ni kollar själva. Hur som helst är det enormt välspelat – Matthew McConaughey glänser i en av sina omtalade karaktärsroller de senaste två åren, men även Woody Harrelson vid hans sida lirar klart övertygande – med en skönt kuslig stämning och ett klockrent ljudspår.

Invändningar? Tja, förutom Michelle Monaghans insats som polishustru är det skralt med trovärdiga kvinnoporträtt. Tyvärr inget unikt för True Detective, men stundtals undrar man om den är skriven enkom för en stereotypt manlig målgrupp. Bortsett från detta är serien dock precis så bra som ryktet säger, och det är bara att varmt gratulera er som fortfarande har de åtta avsnitten kvar framför er.