tisdag 1 juli 2014

Dag 3 i Almedalen

Ikväll såg och hörde jag TV-utsändningen av Jimpa Åkessons tal i Almedalen. De sammanlagt 60 minuterna innehöll en intressant politisk idé, den om hårdare beskattning av bankerna. I övrigt var det föga oväntat invandringen som avhandlades ur marginellt olika vinklar och som målades upp som det stora samhällsproblemet, ekonomiskt och socialt.

Han hade en hängiven och entusiastisk skara partikamrater med sig, det måste man ge honom. Och han var enormt skicklig på att plocka billiga poänger, till samma skaras kolossala munterhet och frekventa applåder. Men i lika stor utsträckning som han äger ett imponerande verbalt flow, lika kantiga, långsökta och icke-poetiska var hans punchlines denna sommarkväll i Visby. Han är knappast någon ordkonstnär på det sättet, Jimpa. Eller också får vi skylla allt på talskrivaren.

I intervjun efteråt blottades sedan ännu en gång det lika delar frustrerande och kusliga dilemmat med Sverigedemokraterna: att ingen grillning eller negativ publicitet i världen tycks bita på dem. Åkesson fick här bara ännu en chans att bekvämt inta sitt partis väl inövade martyrposition.

Nej, det enda som skulle kunna få det här partiet på fall vore nog något så osannolikt som att någon i partitoppen – Jimpa, Ricke Jomshof, Björna Söder eller vem som helst – skulle göra ett utspel om att man vill mildra sin invandringskritiska hållning, bevilja asyl för fler människor på flykt eller budgetera för fler flyktinganläggningar. Men skulle ett medlemstapp på de grunderna vara något att skratta eller gråta åt?

En av mina kontakter på Facebook efterlyser i en kommentar fler höjda röster mot Sverigedemokraterna, från vanliga svenskar. Han skriver att tystnaden skrämmer honom med tanke på vad dunkla ideologier har visat sig kunna utvecklas till genom historien. Jag ger honom mitt medhåll och skriver att motståndet och medmänskligheten behöver mobiliseras på alla tänkbara nivåer nu, inte bara bland etablerade tyckare i media. Det vore att göra oss alla till ”sverigevänner”, och därmed bestämt ta tillbaka det begrepp som Jimmie Åkesson upprepade gånger försökte kidnappa under sitt tal i ett kvällsbelyst Almedalen.